IOSS Numarası Nedir? IOSS Numarası Nasıl Alınır?

IOSS Numarası Nedir? IOSS Numarası Nasıl Alınır?

Avrupa Birliği ülkelerine e-ihracat yapmayı düşünen hemen herkesin bilmesi gereken en önemli konulardan biri de IOSS numarası. Çünkü AB ülkelerine e-ihracat yapmak için işletmenizi AB ülkelerinde geçerli KDV kurallarına hazırlamanız gerekiyor. Bu noktada IOSS numarası, uluslararası ticaret süreçlerinizi kolaylaştırıyor ve tek bir yerden KDV ödenmesini sağlıyor. 

Bu içeriğimizde 1 Temmuz 2021 tarihinde değişen gümrük muafiyetleri ile birlikte IOSS sistemi, IOSS sisteminin avantajları, IOSS numarası nasıl alınır sorusunun cevabını ve Avrupa Birliği ülkelerinin KDV oranları gibi tüm detayları bulabilirsiniz.

IOSS numarası nedir?

IOSS numarası olarak bilinen Import One Stop Shop, Avrupa Birliği’ne üye ülkelere ihracat yapan satıcıların satışlarına ait KDV’yi bildirdikleri ve ödedikleri elektronik portala deniyor. IOSS, bu sistemde yapılan KDV ödemelerinin direkt olarak ilgili ülkeye aktarılması görevini taşıyor. Türkçe anlamıyla tek noktadan ithalat merkezi olarak ifade edilebilecek IOSS numarası; pazaryerleri, e-ticaret işiyle uğraşanlar ve Avrupa ülkelerine satış yapacaklar için önemli oluyor. IOSS numarası ile e-ticaret sektöründe yapmanız gereken yükümlülükleri elektronik ortamda taahhüt etmiş oluyorsunuz.

Önemli Not: Avrupa Birliği KDV Kanunu’nda herkes için eşit bir ticari ortam yaratmak amacıyla bazı değişiklikler yapıldı. 1 Temmuz 2021’den önce değeri 22 Euro’dan daha düşük olan gönderiler için KDV ödenmiyordu. Güncellenen kanuna göre KDV muafiyeti kaldırıldı.

IOSS numarası nasıl alınır?

IOSS numarası nasıl alınır sorusu da bu noktada bir diğer önemli konu oluyor. IOSS numarası almak için bir aracı kurum ile çalışabilirsiniz. Başvurunuz onaylandığında, size özel bir IOSS numarası verilir ve artık e-ihracat yapabilirsiniz.

  • Elektronik ortamda satış yapıyor olmak. 
  • Satış tutarının 150 euro ve altında olması. 
  • Avrupa Birliği üye ülkeleri dışındaki ülkelerden satış yapılması. 
  • Özel tüketim vergisine tabi ürünlerin satılması. 

Tüm bu koşullara ek olarak gönderilerin DDP olarak gönderilmesini sorunsuz bir alışveriş için öneriyoruz. DAP olarak gönderilen ürünlerde oluşacak gümrük masrafları alıcının kabul etmemesi ve ürün iptali gibi durumları meydana getirebilir. Bu da ek işlemler ve ek maliyetler anlamına gelmektedir. Ancak bazı pazaryerleri IOSS numaralarını satıcılar ile paylaşabiliyor.

AB ülkelerinde yerleşik bir aracı atama nasıl yapılır?

AB ülkeleri içinde yetkili bir kuruluş olmadığı durumlarda AB’de yer alan bir kuruluşun yetkilendirilmesi gerekir. İşletmeniz için bu aracı kurumlar ile IOSS kimlik numarası ile aylık KDV beyannameleri verilir ve ödenmesi gereken KDV vergi makamlarına ödenir.

IOSS sisteminin avantajları neler? 

IOSS sistemi sorunsuz bir alışveriş deneyimi için satıcılara ve müşterilere çeşitli avantajlar sunuyor. Satıcılar ve müşteriler için ayrı avantajları bulunan bu sistemin her iki taraf için de faydalarına değinelim.

IOSS sisteminin satıcılar için avantajları

  • IOSS sistemi üzerinden KDV beyannamesi verebilir, ödeme yapabilir, tahsilat gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede daha az bürokratik işlemle uğraşmak zorunda kalırsınız. 
  • AB üye ülkelerine ihracat yaparken gümrük işlemleriniz daha hızlı gerçekleşir. 
  • Satış yaptığınız her AB ülkesi için gümrükleme firmalarıyla anlaşma yapmak yerine tek bir noktadan gümrükleme işlemlerinizi halledebilirsiniz. 
  • İade edilen ürünlerin KDV iadesini kolayca alabilirsiniz. 
  • Şeffaf ve kolay bir alışveriş deneyimi yaşayan müşterinizin marka sadakati artar.

IOSS sisteminin müşteriler için avantajları

  • Müşteriler gümrük vergisi ve ek vergi ödemeleriyle karşılaşmaz. Satın alma sırasında KDV dahil fiyatlar üzerinden güvenle ödeme yapar. 
  • Alışveriş sorunsuz ve basit bir şekilde gerçekleşir. KDV ya da gümrük ücretleri için herhangi bir yere ya da platforma giriş yapmak gerekmez. 
  • Satıcının IOSS kaydı olduğu için gümrük işlemleri hızlıca ilerler, daha hızlı teslimat gerçekleşir.
Dropshipping_

IOSS numarasının e-ihracattaki kolaylıkları neler?

IOSS numarası e-ihracatta globalliğin kapılarını aralamak, rekabette var olabilmek, uluslararası iş yapmayı kolaylaştırmak adına avantajlar sağlar. Bunların yanı sıra hem alıcı hem de satıcı için gümrük süreçlerindeki zaman alan iş yükünü hafifletir ve maddi tasarruf sağlar. IOSS numarasının e-ticaret ve e-ihracat sektöründeki kolaylıklarından bir diğeri de uluslararası ticareti teşviktir. AB pazarına ulaşılabilir olmanın bir anahtarı olan IOSS KOBİ ve birçok pazaryeri için de satış yapmayı kolaylaştırır.

IOSS numaralı gönderiIOSS numarasız gönderi
Gümrük süreçlerinde kolaylıkGümrük süreçlerinde zaman alan süreçler
Kolay ve hızlı prosedürKarmaşık zor prosedürler
Teslimatta tek noktaHedef ülke için gümrükleme firmaları ile anlaşma
Yüksek müşteri memnuniyeti ve kullanıcı deneyimiVergi maliyetinden doğacak ürün iptali ve müşteri kaybı
Hızlı ve sorunsuz teslimatTeslimatta gecikme ve bekletme
Müşteri sadakatinde artışMüşteri sadakatinde azalma
İade üründe kolay KDV iadesi almaİade üründe KDV bedelinin iadesinin olmaması
Ekstra maliyetin doğmadığı şeffaf alışverişEkstra maliyetlerin oluşabileceği, riskli alışveriş
Daha az zaman alan onay süreciOnay sürecini uzatan işlemler 

E-ihracat nedir ve nasıl yapılır içeriğimize de göz atarak sektöre dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kimler IOSS numarası almalı?

Pazar yerleri ve satıcılar IOSS sistemine kayıt olmaları durumunda birçok avantajdan yararlanabiliyor. 

Pazaryerleri: Satıcılarının KDV ödemelerinden sorumlu olan Amazon, Aliexpress, eBay, Wish gibi global pazar yerleri IOSS kaydı yaptırmak zorunda. 

Satıcılar: Amazon, Etsy, eBay gibi pazar yerlerinde mağazası olan satıcılar, platformun IOSS numarasıyla satış yapabiliyor.Kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yapan satıcıların ise IOSS kaydı yaptırması gerekiyor. 

*IOSS numarası alınmadığı durumlarda verginin alıcı ülkedeki siparişi veren tüketici tarafından ödenmesi gerekir. Gerçekleştirilen ürün satışı ile ilgili müşteri bilgilendirilmiş olsa da, müşterinin bu bilgiyi görmemesi gibi noktalarda ek maliyetler ya da ürün iptali gibi durumlar yaşanabilir. 

Kendi e-ticaret sitesi olanlar nasıl IOSS numarası alır?

Eğer kendi e-ticaret siteniz varsa ve IOSS süreçlerini nasıl ilerleteceğinizi düşünüyorsanız ilk adım bir şirket sahibi olmanızdan geçiyor. Türkiye’deki şirketiniz adına Avrupa’da geçerli bir IOSS numarası almak için danışmanlık şirketlerinden destek alabilirsiniz.

IOSS numarası hangi ülkelerde geçerli?

IOSS kayıt sistemi olan birçok Avrupa ülkesi bulunuyor. Bu ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Hollanda, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç yer alıyor. IOSS numarası Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin hepsinde geçerli olsa da ülkelerin şartları ve politikalarına göre sistem farklılıkları bulunuyor.

IOSS KDV beyan işlemleri için neler gerekli?

IOSS numarası alırken KDV beyanı konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. KDV beyanı hakkında aşağıdaki maddeleri bilmeniz bu süreçte size yardımcı olacaktır.

  • IOSS kayıt numarası
  • Ürünün tedarik edildiği ülke
  • Ürün tedarik tarihi, adet ve ürün adı
  • Vergilendirilecek tutar
  • Vergilendirilecek tutarda oluşabilecek indirim ve artış
  • KDV oranı
  • VAT ödenecek tutar
  • Alınan ödemenin tutar ve tarihi
  • Fatura bilgileri
  • Kargo detay bilgisi
  • İade oluşturulacak ürün belgesi
  • Sipariş ya da işlem numarası
  • Dağıtım gönderi numarası

Avrupa Birliği ülkeleri KDV oranları 2023

AB üye ülkelerinde KDV oranları %18 ile %27 arasında değişiklik gösteriyor. İşte Avrupa Birliği üye ülkelerinde uygulanan KDV oranları:

ÜlkeKDV Oranları
Almanya19%
Avusturya20%
Belçika21%
Bulgaristan20%
Çekya21%
Danimarka25%
Estonya20%
Finlandiya24%
Fransa20%
Hırvatistan25%
Hollanda21%
İrlanda21%
İspanya21%
İsveç25%
İtalya22%
Kıbrıs19%
Letonya21%
Litvanya21%
Lüksemburg17%
Malta18%
Macaristan27%
Polonya23%
PortekizAzorlar AdalarıMadeira Adası%23%18%22
Romanya19%
Slovakya20%
Slovenya22%
Yunanistan24%
İlgili Gönderiler