Yıllardır e-ticarete nasıl girerim diye düşünüyordunuz ve sonunda satmak istediğiniz ürünü buldunuz mu? Bu gerçekten muhteşem bir haber! Gittikçe genişleyen pazarla birlikte e-ticaretin önemi günden güne daha da artıyor. Dikkat edilmesi gereken ise e-ticaret deneyimi son derece kapsamlı bir operasyonu barındırıyor. Sizin için e-ticaretin aşamalarını kısaca özetledik ve dikkat etmeniz gereken detayları bir araya getirdik.
İlk adım: Kendi şirketinizi kurmaya hazır mısınız?
E-ticaret yapacaksanız yasal olarak her şey kayıt altında olmalı. Bu da şirket kurmanız gerektiği anlamına geliyor. Sahip olmanız gereken şirket türü, olanaklarınıza ve hedeflerinize göre değişebilir. Ortaklarınız varsa ve iş hacminiz yüksekse anonim şirketi ya da limited şirketi kurmayı düşünebilirsiniz.
İş fikrinizi hızlı ve kolay bir şekilde, düşük bir kuruluş masrafı ödeyerek hayata geçirmek istiyorsanız şahıs şirketi kurmak sizin için harika bir başlangıç olacaktır. 1-2 gününüzü ayırarak şahıs şirketinizi kurabilirsiniz. İşler yolunda gitmediğinde şirketinizi kapatmak da bir o kadar kolaydır.
Şirket kurmadan önce KOSGEB desteklerini araştırmayı da unutmayın. Yaşınıza, cinsiyetinize, faaliyet göstereceğiniz sektöre göre faydalanabileceğiniz devlet teşvikleri çok işinize yarayabilir.
E-ticaret sitenizde mi, pazar yerlerinde mi satış yapmalısınız?
Şirketinizi kurduktan sonra ürünlerinizi satmak istediğiniz platformları belirlemelisiniz. Trendyol, Amazon, Hepsiburada, n11, Aliexpress, eBay gibi online pazar yerlerinde satış yapabileceğiniz gibi kendi web siteniz üzerinden de müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Her iki seçeneğin de kendine has avantajları ve dezavantajları var. Kısaca özetleyelim:
E-ticaret sitesi kurmanın avantajları:
- Marka kimliğinizi yansıtan özelleştirilmiş bir tasarım ve kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.
- Dijital pazarlama çalışmalarınızdan daha yüksek verim alırsınız.
- Müşteri ilişkilerini geliştirme fırsatına sahip olursunuz.
- Markanızı tanıtmakta tamamen özgür olursunuz. Videolar, kullanıcılarınıza fayda sunacak blog içerikleri ya da ürün rehberleri… Dilediğiniz içeriklerle web sitenizi zenginleştirebilirsiniz.
Pazar yerlerinin avantajları:
- Kendinize e-ticaret siteniz ya da fiziksel mağanız dışında ek bir satış kanalı oluşturursunuz. Böylece geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.
- Pazar yerlerinde mağaza açmak kolaydır, teknik altyapıyla ilgili konularla ilgilenmenize gerek kalmadan satış yapmaya başlayabilirsiniz.
E-ticaret sitenizde hangi altyapıyı kullanmalısınız?
Ürünlerinizi kusursuz bir şekilde sunmak ve müşterilerinize sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için e-ticaret sitenizde doğru altyapıyı seçmelisiniz.
- Yeterli yazılım bilgisine sahipseniz açık kaynak kodlu WooCommerce, OpenCart, PrestaShop ya da Magento altyapıları sizin için uygun bir tercih olabilir. Sundukları yüksek esneklik, beklentilerinizi karşılamanıza yardımcı olacaktır.
- Hızlı, pratik ama aynı zamanda profesyonel bir çözüm arayışındaysanız tasarım, içerik yönetimi, ödeme gibi birçok ihtiyacınızı tek bir çatı altında toplayan Shopify ve Wix Stores’i mutlaka detaylı incelemelisiniz.
Yasal yükümlülükler olmazsa olmaz!
Yaptırımlarla karşı karşıya gelmemek için e-ticaret sitenizde yerine getirmeniz gereken birkaç yasal yükümlülüğü de atlamamalısınız.
- Her satış öncesinde müşterilerinizden “Mesafeli Satış Sözleşmesi” onayı almalısınız.
- “Ön Bilgilendirme Formu” oluşturarak sitenize eklemelisiniz.
- Veri topluyorsanız KVKK kapsamında kullanıcılardan onay almalı ve onaylı verilerinizi İleti Yönetim Sistemi İYS’ye aktarmalısınız.
E-ticaret sitenize trafik sağlamak, işte bütün mesele bu!
Yasal işlemleri tamamladınız, sitenizin altyapısı ve tasarımı da tamamlandı, ürünlerinizi müşterilerle buluşturmaya hazırsınız! Dijital dünyadaki mağazanıza müşteri çekmek için vakit kaybetmeden pazarlama çalışmalarına başlamanız gerekiyor. E-ticaret yaparken uygulayabileceğiniz başlıca dijital pazarlama yöntemlerini özetleyelim:
SEO çalışmaları ile arama motorlarında üst sıralarda yerinizi alın.
- Arama trendlerini takip edin ve anahtar kelimelerin yer aldığı ürün ve kategori metinleri hazırlayın.
- Web sitenizi hızlandırmaya çalışın. Kullanıcıların %60’ı bir web sitesi 3 saniye içinde açılmıyorsa sayfayı terk ediyor.
- Mobil cihazlara uyumlu bir siteniz olduğundan emin olun. 2020 verilerine göre Türkiye’de 77 milyon mobil kullanıcısı var, bu nüfusun %92’si demek.
- Web sitenizin güvenilirliğini gösteren SSL sertifikasını edinin.
İçerik pazarlaması ile potansiyel müşterilerinize ulaşın.
Hedef kitlenizin ilgisini çekecek blog yazıları, infografikler, videolar ya da podcast içerikleriyle marka farkındalığı yaratabilirsiniz. Örneğin çiçek satışı yaptığınız bir e-ticaret siteniz varsa “Az ışık alan ortamları seven 7 ev bitkisi” başlıklı bir yazı evine bitki seçmeye çalışan müşterilerin dikkatini çekmenizi sağlar.
Sosyal medyada kendinizi anlatın, müşterilerinizi anlayın.
Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn, YouTube ya da TikTok… Hedef kitleniz neredeyse siz de orada olun. Sosyal medyada ürünlerinizi tanıtın, faydalı içerikler sunun, mizahın gücünü kullanın ve iletişim kurun.
Ücretli tanıtımlarla hedef kitlenizi genişletin.
Google Ads, Facebook, Instagram gibi başlıca mecralarda yapacağınız dijital pazarlama çalışmalarıyla işinizi kısa vadede çok sayıda ziyaretçiye duyurabilirsiniz.
Ürünler depoda, ürünler kargoda, ürünler müşteride!
Dijital pazarlama çalışmalarınızla müşterileri mağazanızı ziyaret etmeye davet ettiniz ve satışlar başladı! Bu aşamada sorunsuz bir süreç sunmak ve müşteri memnuniyetini maksimum seviyeye taşımak için:
- Yeterli sayıda ürünü stoklamak, stokların giriş ve çıkışlarını yönetmek, stok kayıtlarını doğru şekilde tutmak gibi hassas aşamaları olan stok yönetiminin inceliklerine mutlaka dikkat etmelisiniz.
- Kargolarınızı uygun fiyatlarla ve zamanında müşterilerinize ulaştırmaya özen göstermeli, kargo operasyonunun takibini sağlamalısınız.
Güçlü bağlar kurmak için güçlü iletişim
Müşterilerle ilişkinizi geliştirmenin yolu müşteri hizmetlerinizi geliştirmekten geçer. E-ticaret firmanıza güç kazandıracak müşteri hizmetleri, satıştan sonra da destek verir ve müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarını dinleyerek onlara çözümler sunar. Müşteri hizmetleri becerilerinizi iyileştirmek için çağrı merkezi, sosyal medya ya da chatbot gibi markanıza uygun tüm temas noktalarını değerlendirmelisiniz. Müşterilerinize empatiyle yaklaşmalı, onlara kişisel bir deneyim sunmalı ve geri bildirimleri önemsemelisiniz.
Müşteri hizmetlerine yatırım yapmanız için 5 önemli sebep:
- Kurduğunuz güçlü iletişimle satış yaptığınız kişileri sadık müşterilere dönüştürebilirseniz büyük bir avantaj yakaladınız demektir. Çünkü müşteriyi elde tutmak, yeni müşteri kazanmaktan çok daha ekonomiktir.
- Pozitif deneyimler kulaktan kulağa yayılır, negatif deneyimler ise çok daha fazla kişiyle paylaşılır. Zendesk’e göre müşterilerin %95’i yaşadıkları kötü deneyimleri başkalarına anlatırken %87’si iyi deneyimleri çevreleriyle paylaşıyor.
- İyi hizmet, daha fazla ödemeyi hak eder. Dünyaca ünlü yazılım şirketi Oracle’ın bir parçası olan RightNow Customer Service müşterilerin %86’sının kaliteli bir müşteri deneyimi karşılığında %25’e kadar daha fazla ödeme yapmaya hazır olduğunu söylüyor.
- Güçlü iletişim, sorunları azaltır ve aşık olunan markalar yaratır. Yaşanılan olumsuz durumların önüne geçmek çok zor olabilir ama müşterileriniz, şikayetlerini çözüme kavuşturmak için her zaman yapıcı bir yaklaşım sergileyeceğinizi bildiklerinde kendilerini güvende hissederler.
- Müşteri hizmetleri ile rekabetçi pazarda fark yaratmanız kolaylaşır.
Uçtan uca e-ticaret çözümleri sağlayıcısı Fi-Commerce yanınızda!
E-ticaretin kapsamlı operasyonları gözünüzü korkutmasın. Operasyonlarınızı e-ticaretin her aşamasında uzman bir firma üstlendiğinde yükünüzü üstünüzden alır. Size de sadece ürünlerinize ve stratejilerinize odaklanmak kalır. Fi-Commerce olarak markalar, üreticiler ve KOBİ’ler için uçtan uca e-ticaret çözümleri sağlıyoruz. Sizin için dünyanın en çok tercih edilen platformlarında e-ticaret sitesi tasarlıyor, Shopify, WooCommerce ve Magento gibi e-ticaret entegrasyonuna sahip sistemleri ihtiyaçlarınıza göre düzenliyor ve yönetiyoruz.
Güçlü bir marka imajıyla müşterilerinize ulaşmanız ve e-ticaret sitenize trafik sağlamanız için dijital pazarlama stratejinizi belirliyoruz. Markanız ve ürünleriniz için logo, slogan ve kurumsal kimlik gibi branding çalışmaları, mecralar özel içeriklerin oluşturulması, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya ve reklam yönetimi gibi dijital pazarlama çözümleri sunuyoruz. E-ticaret mağazanızı ve diğer pazar yerlerindeki mağazalarınızı en iyi hale getirmeyi amaçlayan kapsamlı hizmetlerimiz bulunuyor. E-ticaret hizmetlerimiz ürün listeleme, içerik ve kampanya yönetimi, KPI takip ve aksiyonları gibi farklı çözümleri de barındırıyor.
Ürünlerinizi bizim depolarımıza gönderdiğinizde stoklama, toplama, paketleme ve kargolama süreçlerini titizlikle yönetiyoruz. Sizi satıştan sonra da yalnız bırakmıyoruz. Müşteri deneyimini yönetiyor, çağrı merkezi, sosyal medya, e-posta ve webchat gibi farklı kanallardan gelen müşteri taleplerine en hızlı şekilde dönüş yapmak üzere uzman ekibimizle çalışıyoruz. E-ticaret sektöründe uzmanlaşmış ekiplerimiz, bilgi birikimimiz ve deneyimimizle size rekabet avantajı kazandırıyoruz.