Online alışverişin son derece yükseldiği bir dönemde yaşıyoruz. Bazen fiziki olarak mağazada gördüğümüz, beğendiğimiz bir ürünü bile mağazadan o an almak yerine online almayı tercih edebiliyoruz. Her şeyin online olarak satıldığı pazara ayak uydurmak için mevcut işinizi internete taşımak veya sıfırdan e-ticaret ile yeni bir iş kurmak için markanıza ait e-ticaret web sitesi kurmak isteyebilirsiniz.
E-ticaret işiniz için çekici ve işlevsel bir web sitesine sahip olmak, müşteri deneyiminizi iyileştirerek, e-ticaret dünyasında rekabet gücünüzü korumaya ve ürünlerinizi dünya çapında pazarlamaya olanak sağlar.
E-ticaret web sitesi kurmak, teknik bilgi ve deneyim gerektiren bir süreçtir. E-ticaret sitesi kurmak, karmaşık ve zaman alıcı gelebilir. E- ticaret web sitesi kurmak için özellikle programlama, web tasarım ve e-ticaret platformları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
E-ticaret web sitesi kurmak ne kadar zahmetli görünse de günümüzde gelişmiş teknoloji ile hazırlanmış hazır e-ticaret paketleri anahtar teslim çözümler sunmaktadır. E-ticaret çözümleri ile kendi e-ticaret sitenizde kısa zaman içinde ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz. Tüm bunları kendiniz zaman kaybetmeden işin uzmanından destek alarak yapabilirsiniz.
Hadi gelin, e-ticaret web sitesi kurma adımlarından ve kurulum aşamasında alabileceğiniz hizmetleri keşfedelim.
Adım adım: E-ticaret web sitesi kurma
E-ticaret web sitesi kurulumu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Bunlar e-ticaretin güvenli ve yasal olması için önemli süreçlerdir. Marka adının tescillenmesi, yasal şirket kurulumu, güvenli e-ticaret ödeme sistemleri e-ticaret web sitesi kurarken olmazsa olmaz temel zorunluluklardır.
1. E-ticaret yapacağınız sektörü belirleyin
E-ticarete başlamak için mevcutta fiziksel bir mağazanız veya hizmetiniz yoksa ilk adımınız e-ticaret yapmak istediğiniz sektörü belirlemek olmalı. Genelde insanların e-ticarete başlamasının amacı iş yapmak istedikleri sektörde başarılı olmak ve gelir elde etmektir. E-ticarette başarılı olmak isteyen kişiler ilk önce çalışacağı sektörü belirlemelidir.
E-ticaret yapacağınız sektöre karar verirken e- ticarette en çok satış yapılan sektörleri araştırın ve bu sektörlerin e- ticaretteki paylarına bakın.
2. Satmak istediğiniz ürün veya hizmetleri belirleyin
E-ticaret yapmak istediğiniz sektörü seçtiniz. Şimdi sıra satış ürününüzü belirlemeye geldi. Seçtiğiniz sektörün tamamına hitap edecek ürün seçenekleri sunmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle spesifik bir ürün veya ürün grubu ile ilerleyebilirsiniz. Ürününüzü seçmeden önce seçtiğiniz sektör içinde en çok satan ürünleri veya talebi yüksek ama satıcısı az olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca pazaryerlerinde bu ürünlerin satış adetleri ve yorumlarını da dikkate almayı ihmal etmeyin.
3. Rakiplerinizi analiz edin
E-ticaretini yapacağınız ürünü belirledikten sonra faaliyet göstereceğiniz sektörde rakiplerinizi tanıyın. Rakiplerinizin ürün pazarlama stratejilerini, satış fiyatlarını, sattıkları ürünlerin varyant detaylarını analiz edin. Web sitelerini inceleyin. Bir müşteri gibi web sitelerinden ürün sipariş edin. Siparişinizin her adımında sizinle olan iletişim dillerini, satış sonrası müşteri hizmetlerini, iade süreçlerini deneyimleyin. İyi ve eksik yaptıkları noktaları fark edin ve bunları siz de kendi sürecinize dahil ederek sizden ürün alacak olan müşterileriniz için müşteri deneyimini güçlendirin. Küçük deneyimler bile olsa rakipleriniz arasında fark yaratacağınıza emin olun.
4. Hedef kitlenizi belirleyin
E-ticarette faaliyet göstereceğiniz sektöre ve satmak istediğiniz ürüne karar verdiniz. Pazar araştırması yaparak rakiplerinizi analiz ettiniz. Şimdi bu ürünü satmak istediğiniz topluluğa yani hedef kitlenize karar vermeniz gerek. Örnekle açıklayalım: Diyelim ki tekstil sektöründe iç giyim ürünleri satmaya karar verdiniz. İç giyim ürünleri spesifik olsa da hala genel bir kitleye hitap ediyor. Erkek iç giyim, kadın iç giyim, çocuk iç giyim gibi kırılımları mevcut. Ürün odağınızı azaltmak, hedef kitlenizi daraltmak istiyorsanız iç giyim ürünlerinizin kime hitap edeceğine karar vermeniz gerek. Kadın iç giyim satmaya karar verdiniz diyelim. Kadın iç giyim ürünlerini erkekler de alabilecek olsa da burada asıl hedef kitlenizin kadınlar olduğunu ve pazarlama stratejilerinizin odak hedef kitlesinin kadın odaklı olması gerekir.
5. Marka adınızı belirleyin, marka kimliğinizi oluşturun
Hizmet verdiğiniz sektörde ve sattığınız üründe sizi öne çıkaracak olan en büyük etken marka değerinizdir. Marka değerinizin yüksek olması demek ilgili sektörde akla gelen, kaliteli hizmet veren, müşteri memnuniyetine değer veren marka demektir. Bunları sağlamaya hedef kitlenize hitap edebilen, akılda kalan bir marka ismini almakla başlayabilirsiniz. Marka adınızı belirlerken domain ve sosyal medya mecralarında alan adı müsaitliğini kontrol edin.
Marka adınız, logonuz, logonuzun rengi, logonuzda kullandığınız yazı fontları ve ikonlar, marka ses tonunuz gibi marka kimliğinizi oluşturan etmenlerin hizmet verdiğiniz sektörle alakalı olmasına özen gösterin. Bunlar marka kimliğinizi oluşturan bileşenlerdir. Marka kimliğinizin olması e-ticaret yaparken, yapacağınız pazarlama faaliyetleri için de değerlidir. Markalaşma stratejileriniz web sitenizden, mailing tasarımlarınıza, sosyal medya içeriklerinizden, kargo yapacağınız bir ürün satıyorsanız kargo etiketinize, ürün ambalaj tasarımından fatura hizmetlerinize kadar kapsayıcı bir bütünlük içinde olmalıdır.
6. Markanızı tescil ettirin
Markanızı yarattınız ancak tüm bu emeklerinizin başkaları tarafından kopyalanmasını engellemek ve markanızı yasal korumaya almak için markanızı tescillemeniz gerektiğini de unutmayın.
Marka tescil işlemi Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilir. Marka tescil sürecinizi kendiniz de yürütebilirsiniz ancak bu konulara pek hakim değilseniz marka vekillerinden de destek alabilirsiniz. Marka tescil süreci başvuru yaptıktan sonra 6 ay sürebilir.
Marka tescili için gerekli olan belgeleri de sıralayacak olursak;
Şahıslar için marka tescil belgeleri:
- T.C kimlik fotokopisi
- Başka bir kurum üzerinden başvuru yapılacaksa Vekaletname
- Markanızın detayları ( Logo veya amblem gibi işaretleri)
- Başvurunun yapıldığına dair ödeme dekontu
- Markaya ait ürün ve hizmetlerin listesi
Tüzel Kişiler için (Anonim veya Limited Şirket) marka tescil belgeleri:
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Vergi levhası fotokopisi
- Markanızın detayları ( Logo veya amblem gibi işaretleri)
- Vekaletname
- Başvurunun yapıldığına dair ödeme dekontu
- Markaya ait ürün ve hizmetlerin listesi
7. Şirketinizi kurun
E-ticarette satış yapabilmek için vergi mükellefi olmalısınız. Yönetmeliklere göre ticari faaliyet yapacak firmaların şirket kurması gerekir. E-ticaret yaparken yasal izinlerinizin ve yasal belgelerinizin eksiksiz olması ve resmi bir işletme olmanız gerekir.
İnternet üzerinden satış yapabilmek için yeni girişimci kişiler, küçük ve orta ölçekli firmalar şahıs şirketi kurarken, büyük ölçekli hedefleri olan firmalar ise genellikle limited ve anonim şirketleri kurarlar.
Şahıs şirketi için gerekli evraklar: KEP adresi, kimlik fotokopisi, ikametgah belgesi, imza beyannamesi ya da sirküler
Sermaye şirketleri (limited şirket) için gerekli evraklar: Kira sözleşmesi, ortakların sermaye oranı, belirlenen şirket temsilcisi, şirket ana sözleşmesi, belirlenen sermaye, ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi.
Anonim şirketi için gerekli evraklar: Kira sözleşmesi, ortakların sermaye oranı, belirlenen şirket temsilcisi, şirket ana sözleşmesi, sermaye tutarı, ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi, sermaye 1/4 banka bloke yazısı.
8. Alan adı (domain) ve hosting satın alın, sosyal medyada işletme hesaplarınızı oluşturun
E-ticaret siteniz için marka isminize uygun bir alan adı (örneğin, www.xyz.com ) seçin ve domain tescili yapın. Hosting satın alarak sitenizin internet üzerinde yayınlanacağı bir alan kiralayın.
Dijital pazarlama faaliyetleriniz için Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Linkedln gibi sosyal medya platformlarında domaininiz ile aynı isimle hesaplarınızı oluşturun.
9. E-ticaret web sitesi kurmak için e-ticaret platformunuzu seçin
E-ticaret web sitesi kurma aşamasına geldiniz. E-ticaret sitenizi kurmak için sıfırdan bir yazılımla web sitenizi oluşturabilirsiniz veya hazır e-ticaret altyapılarından faydalanabilirsiniz. Kendinize özel bir yazılımla e-ticaret sitenizi oluşturmak için yazılım, kodlama bilgisine sahip olmanız veya yazılım firmalarıyla ya da freelance destek veren yazılımcılarla çalışabilirsiniz. Bu seçenek uzun zamanınızı alırken aynı zamanda maliyetli bir seçenektir de. Ayrıca kurulumdan sonra güncellemeler ve oluşabilecek sorunlar için destek almaya devam etmeniz gerekir.
Diğer taraftan hazır e-ticaret altyapılarını tercih etmek de bir seçenektir. Bulut tabanlı olan bu e-ticaret altyapı sağlayıcılarında işletmenize uygun bir şablonu seçerek ilerleyebilirsiniz. Dolayısıyla hazır e-ticaret yapıları üzerinden e-ticaret web sitenizi kurmak daha kolaydır.
E-ticaret web sitenizi hazır E-ticaret platformları üzerinden site kurmaya karar verdiyseniz;
- E-ticaret platformunun özelliklerini araştırın: Platform, tasarımsal olarak güzel görünen aynı zamanda yüksek performanslı bir e-ticaret web sitesi kurmanıza olanak tanımalı. İşiniz büyüdükçe platformun size sağladığı alt yapı hizmetleri de aynı ölçüde hizmet verebilecek mi bundan emin olun. Örneğin pazarlama kampanyaları yapmak, envanterinizi oluşturmak ve yönetmek, canlı destek sunmak, müşteri üyelik kaydı oluşturmak gibi özellikler sunabiliyor olması işinizi daha profesyonel ve çok yönlü yapmanıza destek olur.
- Kapsayıcı çözümler sunan paketleri tercih edin: Mobil görünümde sitenizin mobil cihazlar için optimizasyon yapabilmesi gerekir. Günümüzde online alışveriş büyük oranda mobil cihazlardan gerçekleşiyor. Ziyaretçiler mağazanıza en çok mobilden bakacağı için e-ticaret web sitenizin mobil görünümünün iyi olması çok önemli. Güvenlik ve güvenirliliği sağlayan e-ticaret alt yapısı sunan platformları tercih edin. Seçtiğiniz platformun e-ticaret sitenizi dolandırıcılık gibi güvenlik sorunlarından koruyacağından, web sitenize gelen ani trafik ve satış yoğunluğunda sitenizin çökmeyeceğinden emin olmalısınız.
- İçeriğe önem verin: Sitenizin kullanıcılara kolayca ulaşması, arama motorlarında ilk sıralarda yer alması, kategorizasyonun düzgün yapılması için doğru SEO ve içerik çalışmaları önemli olacaktır. E-ticaret sitenizi kurarken seçeceğiniz e-ticaret platformunun teknik iyileştirmelerde ihtiyacınız olacak eklentileri de eklemenize uygun bir altyapıya sahip olup olmadığına dikkat edin.
10. E-ticaret web sitesi için güvenliği sağlayın
Müşteri bilgilerinin güvenliği için SSL sertifikası kullanmanız artık şart bir durum. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların hepsi kişisel verileri ve banka kartlarının güvenli bir şekilde kullanabilecekleri e-ticaret sitelerini tercih eder. E-ticaret sitenizde güvenlik önlemlerini aldığınız takdirde müşterileriniz güvenli bir şekilde sizden alışveriş yapabildiğine emin olurlar. Bu durum müşteri sadakatinizin yükselmesine yardımcı olur.
Firmalar e-ticaret sitelerinde güvenlik için genel olarak şu yöntemleri kullanır;
- SSL Sertifikaları: SSL Sertifikaları e-ticaret web sitesi için kullanılan güvenlik yöntemlerinden biridir. SSL Sertifikaları e-ticaret sitelerinde yapılan işlemlerin şifrelenmesini sağlar.
- 3D Secure: İnternet üzerinden e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş işlemlerinde kullanılan güvenli ödeme sistemine 3D Secure denir. Müşteriniz e-ticaret siteniz üzerinden alışveriş yaptığında kart bilgilerini girdikten sonra müşterinin cep telefonuna bir kod iletilir ve müşteri bu kodu sisteme girdikten sonra alışverişi gerçekleşir.
- Güven Damgası: Güven Damgası bulunan e-ticaret siteleri, bu siteden alışveriş yapan tüketicilerin haklarının korunduğunu gösterir.
11. E-ticaret sitenizin tasarımını seçin
Seçtiğiniz e-ticaret platformunda markanızı ve ürünlerinizi en iyi yansıtacak bir tasarım seçin. Web site tasarımınızı seçerken web sitesi kullanıcı deneyiminin çok önemli olduğunu unutmayın. Seçeceğiniz web sitesi tasarımının marka logonuza ve marka kimliğinize uygun, kullanıcı dostu, pratik bir tasarım olmasına dikkat edin.
12. E-ticaret web sitesi için ürünlerinizi ekleyin, kategorilerinizi oluşturun
E- ticaret web siteniz için tasarımınızı seçtikten ürünlerinizi eklemeye başlayın ve ürün kategorilerinizi oluşturun. Ürünlerinizin özellikleri, açıklamaları, görselleri, fiyatları gibi detaylarını ekleyin. E-ticaret web siteleri üzerinden alışveriş yapan müşterilerin ürünle ilgili ilk teması ürün fotoğrafı ve ürün açıklamasıdır. Bu nedenle ürünlerinizin fotoğraflarını profesyonel bir çekimle güzelleştirmek, ürün açıklamalarını anlaşılır ve detaylı olarak yazmak web sitenize gelen ziyaretçilerinizin müşteriniz olmasına katkısı büyük olacaktır.
13. E- ticaret web sitenize ödeme sağlayıcı bağlayın
Online alışverişte müşteri tarafında en önemli konularından biri e-ticaret sitesinin satın alma seçeneklerinde güvenli ödemenin sağlanmasıdır.
Web sitenizde sunacağınız kredi / banka kartı, dijital cüzdanlar, banka havaleleri, kapıda ödeme, NFT ile ödeme seçenekleri müşterileriniz için alternatifli ödeme seçenekleri arasında olabilir.
E-ticaret alt yapı sağlayıcınız e-ticaret web sitenizin ödeme entegrasyonlarını da sağlayabilir.
Dilerseniz ödeme sistemleri sanal POS entegrasyonuyla birden fazla bankanın ödeme seçeneklerini müşterilerinize sunabilirsiniz. Ödeme sistemleri sizin yerinize banka anlaşmalarını yapmış ve komisyon sistemiyle e-ticaret web sitenize entegre olurlar.
14. E-ticaret web sitesi için kargo entegrasyonu yapın ve lojistik alt yapınızı hazırlayın
Online alışveriş yapan kişiler genel olarak siparişlerini oluşturduktan sonra ürünlerinin bir an önce kendilerine ulaşmalarını isterler. Bu nedenle e-ticaret yapan işletmelerin stoklarının güncel olması, depolarının aktif olarak çalışması, kargolarının hızlı bir şekilde çıkması çok önemli lojistik süreçlerdir.
Kargo firmaları ile anlaşma yaparak hem kargo gönderimlerinizi hem de iadelerinizi optimize edebilirsiniz. Kargo firmanızı seçerken, kargo firmasının dağıtım ağı genişliği, gönderilerinizi teslim edeceğiniz şubenin deponuza yakınlığı, kargolama fiyatları, müşterilerinize kapıda ödeme seçeneği sunuyorsanız kapıda ödeme yönteminin bulunup bulunmadığı, web sitenizde kargo entegrasyonuna uygun alt yapısı olup olmadığı, hızlı kargo/aynı gün kargo gibi hizmetlerinin olup olmadığı gibi hususlara dikkat edin.
fiCommerce olarak uçtan uca e-lojistik çözümlerimizde siparişinizi aldığınız andan itibaren depolarımızda stoklarını tuttuğumuz ürünlerinizi paketliyor, kargoluyor, iade süreçlerini takip ediyoruz. Lojistik süreçlerinizin uçtan uca çözümler sunuyoruz.
15. E-ticaret web sitesi için testleri tamamlayın ve ilk siparişinizi kendiniz oluşturun
Artık e-ticaret web sitenizin kurulumu için tüm aşamaları yerine getirdiniz. Şimdi sitenizi test etme ve müşteri deneyimini yaşama zamanı.
Web sitenizi farklı kapsam ve tarayıcılarda test edin. Mobildeki görünümü hatta IOS ve Android işletim sistemlerine sahip farklı cihazlarda da test edin. Tüm ödeme ve kargo hizmetlerini deneyimleyerek tam bir kullanıcı deneyimi yaşayın.
Bunların hepsi sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa e-ticaret sitenizi yayınlayın. Artık ilk gerçek müşterinizin sitenize gelmesini bekleyebilirsiniz.
16. Pazarlama araçlarıyla pazarlama iletişimlerinize başlayın
E-ticaret web sitesi hazır ve ilk satışınızı yapmak için her şey tamam. Şimdi ücretli ve ücretsiz pazarlama reklamlarıyla sitenize müşteri çekmeye başlayabilirsiniz.
- İşletmenize ait sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanmaya başlayın.
- Web sitenize üyelik oluşturan ziyaretçilerden KVKK kapsamında gerekli onayları alarak mailing, sms gönderimleriyle ürünlerinizden ve kampanyalarınızdan üyelerinizi haberdar edin.
- Google aramalarında üst sıralarda çıkmak için web site içeriklerinizi SEO odaklı olarak optimize edin.
- Müşteri sadakat kampanyalarıyla müşterilerinizin tekrar sizden alışveriş yapmasını sağlayın. Müşterilerinize üyeliğe özel ya da ilk alışverişlerinden sonraki alışverişlerinde kullanabilecekleri özel indirimler, doğum günlerine özel indirimler sunun.
- Facebook reklamları, Google search arama reklamları, influencer iş birlikleri gibi ücretli reklam kanallarını da kullanarak marka bilinirliğinizi ve web site trafiğinizi artırmayı hedefleyin.
17. Müşteri desteği ve iletişim kanalları oluşturun.
Müşteri sorularına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verin. Bunun için web sitenizde Whatsapp iletişim hattı, canlı sohbet, soru-cevap alanları gibi iletişim kanalları oluşturun.
18. E-ticaret web sitesi için iyileştirmeler yapın
E-ticaret web sitenizde sürekli olarak kullanıcı deneyimlerini izleyin. Müşteri geri bildirimlerine önem vererek web sitenizi sürekli olarak iyileştirin. Örneğin Google’ın ücretsiz Google Analytics hizmetini kullanarak web sitenizde müşterilerinizin ayak izlerini takip edebilir, web sitenizin trafik ölçümlerini yapabilir, analiz verilerine göre web sitenizin geliştirmelerini sağlayabilirsiniz.
E-ticaret web sitesi kurma süreci, işletmenizin özelliklerine ve tercihlerinize göre belirlenir. Yüksek düzeyde teknik bilgi ve deneyime sahip değilseniz bu aşamalarda bir web geliştiricisi veya e-ticaret uzmanından yardım alabilirsiniz. Ayrıca e-ticaret platformlarını kullanarak hazır şablonlar ve araçlarla sitenizi daha kolay kurabilirsiniz.
İlgili içerik: