​​E-ticarette moda sektörüne özel ipuçları

​​E-ticarette moda sektörüne özel ipuçları

Moda sektöründe daha önce eşine rastlanmayan bir alışveriş oranı görülüyor. Statista verilerine göre 2022 itibarıyla yapılan e-ticaret moda harcamalarının 713 milyar doları bulması bekleniyor. Uzmanların yılda %10’un üzerinde bir artış öngördüğü moda sektöründe satış yapmak son derece iyi bir fikir. E-ticarette giyim ve aksesuar satışı yapıyorsanız bazı ipuçlarından yararlanmanız markanıza iyi gelebilir.

1. Buybox’ta öne çıkın

Pazar yerlerinde uygulanan Buybox algoritması aynı ürünü satan mağazalar arasında avantajlı fiyat sunanları öne çıkarıyor. Örneğin bir pazar yerinde aynı ayakkabı birden fazla satıcı tarafından alışverişe sunuluyorsa, o üründe indirim fırsatı ve ücretsiz kargo gibi avantajlı teklifler sunmanız Buybox’ta yükselmenizi ve dolayısıyla görünürlüğünüzün artmasını sağlayabilir.

2. Psikolojik fiyatlandırma yapın

Günlük yaşamda sıklıkla karşımıza çıkan psikolojik fiyatlandırma örnekleri tüketicilerde düşük fiyat algısı yaratıyor. Tam sayı yerine, yakın küsuratlı sayılar vermek ürünün fiyatını düşük gösteriyor. Örneğin 1.000 TL’ye satmak istediğiniz bir çanta için fiyatı 999,90 TL girmeniz daha kolay satın alınması sağlayabilir.

3. Paket fiyat teklifleri sunun

Birbirine benzer veya birbirini tamamlayan ürünleri bir araya getirerek paket fiyatlar sunmaya ne dersiniz? Bu teknik, özel fiyatlar oluşturmanızı ve aynı anda birden fazla ürün satmanızı kolaylaştırıyor. Özellikle düşük fiyatlı ürünlerinizi aynı pakette bir araya getirerek kargo giderlerinizi azaltabilirsiniz. Örneğin kışın kaşkol, bere ve eldivenden oluşan bir paket hazırlayabilirsiniz.

4. Kombin önerileriyle çapraz satış yapın

Bir giysiyi veya aksesuarı sepete atan müşterilerinize bu parçalarla kombinleyebileceği başka ürünler önerebilirsiniz. Çapraz Satış (Cross-Selling) adı verilen bu teknikle satışlarınızı artırabilirsiniz. Örneğin kot pantolon satın alan müşterinize uyumlu bir tişört önermeniz bir yerine iki ürün satmanızı sağlayabilir. Çapraz satış hakkında daha fazla bilgiye E-ticarette çapraz satış (cross-selling) ile satışları artırmak yazımızdan ulaşabilirsiniz.

5. Bildirimlerde yer almaya çalışın

 Online pazar yerlerinde tüketiciler en çok beğendikleri ürünlerinizi favorilerine ekliyor. Bu ürünlerde indirim yapmanız onlara bildirim gitmesine ve böylece mağazanızı ziyaret etmelerini sağlayabilir. Sonuçta ne kadar çok bildirimde yer alırsanız o kadar çok ziyaretçi çekme ve satış yapma şansınız olur.

6. Ürün adını doğru belirleyin

Moda sektöründe satış yapıyorsanız ürünlerinizi anlatan detaylı bilgiler vermenizde yarar var. Marka adı, ürün tipi, rengi ve materyaline isimde yer verebilirsiniz. Örneğin, marka adını Kadın Bej Uzun Kollu Tişört, Erkek Siyah Kanvas Pantolon gibi detaylı ifadelerle tamamlayabilirsiniz.

7. En uygun kategoriyi seçin

Pazar yerlerinde mağazalara ziyaretlerin çok büyük bir bölümü arama sonuçlarından geliyor. Tüketicilerin arama sonuçlarında ürünlerinizle karşılaşması için ürün kategorilerini en doğru şekilde seçmeniz gerekiyor. Örneğin Spor Ayakkabı ve Günlük Ayakkabı gibi iki farklı seçenek varsa doğru değerlendirme yapmanız önemlidir. Spor kategorisi daha performans odaklı müşterilere hitap ederken diğeri daha çok trendi takip eden müşterilerin seçimi olabilir.

8. Etkili ürün açıklaması yazın

Ürün açıklamasında ürünün ölçülerine, beden bilgilerine, hangi materyalden yapıldığına, fotoğraftaki modelin ölçülerine, beden tablosuna ve aksesuar bilgilerine yer vermeniz müşterilerin ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlar ve satın alma kararına yardımcı olabilir.

9.Sürdürülebilir moda akımına kapılın

Doğayı ve yaşamı korumak için sürdürülebilirlik büyük önem taşıyor. GlobalWebIndex’in araştırmasına göre internet kullanıcılarının %60’ı çevre dostu ürünler için daha fazla ödeme yapacaklarını söylüyor. Siz de koleksiyonunuzda doğal kumaşlardan oluşan, doğaya zarar vermeyen parçalara yer verebilirsiniz. Müşterilerinize uzun ömürlü ürünler sunabilir, aynı zamanda ürün bakımı hakkında öneriler sunabilirsiniz. Paketleme için geri dönüştürülebilir malzemeler kullanabilirsiniz.

10. Sosyal medya ile entegre çalışın

Özellikle moda alanında markaların kimliğini ve ürünlerini sergileyebilecekleri en iyi platformlardan biri de sosyal medya. Instagram ve Facebook mağazanızı açarak sosyal medya kanallarınızı satış kanalı olarak kullanabilirsiniz. Instagram, her gün 130 milyon kullanıcının alışveriş gönderilerine tıkladığını belirtiyor. Moda influencer’larıyla iş birliği yapmak da markanız için iyi bir tercih olabilir. Sosyal medyada ticaretin adı: Sosyal Ticaret (Social Commerce) yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

11. Müşterilerinize görsel deneyim yaşatın

Giyim ve aksesuar mağazalarını ziyaret etmek heyecan verici bir his olmalı. Müşterileriniz bu deneyimden sonuna kadar keyif almalı. Ürünleri 360 derece gösteren, yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla kullanıcıların her detayı keşfetmesine imkan verebilirsiniz. Ek olarak çok sayıda farklı fotoğrafla ürünlerinizin hayatın içinde, insanların üzerinde nasıl durduğunu gösterebilirsiniz.

Related Posts