Kendi işlerini kurmak ve profesyonel hayata atılmak isteyen gençler ilk aşamalarda bazı zorluklarla karşılaşabiliyor. Bunlardan bazıları gelir vergisi, Bağkur primi ve stopaj vergisi gibi konular. Bu yazımızda girişimci gençlerin en çok merak ettiği konular arasında olan genç girişimci desteği konusunu detaylandıracağız.
Girişimci destekleri nelerdir, bu desteğe nasıl başvurulur, avantajları nelerdir, genç girişimciler nasıl şirket kurmalıdır sorularına yanıt vereceğiz.
Genç girişimci desteği nedir?
Kendi başına iş hayatına atılmak ve yeni bir iş kurmak isteyen gençleri ilgilendiren konulardan birisi de Genç Girişimci Desteği’dir. Bu destekten faydalanan girişimciler Bağkur priminden ve gelir vergisinden muaf olarak kendi işlerini kurabilirler. (Bağkur desteği ve prim desteği, girişimci destekleri kanunu kapsamında yer alır.)
Bu destek 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olan ve ilk kez bir şirket kurarak ticari faaliyet yürütecek kişilerin yararlanabileceği bir destek türüdür.
Genç Girişimci Desteği’nden Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimcilere yönelik desteklerden yararlanmak için kişilerin belirli şartları sağlamak gerekir. Genç girişimcilere yönelik şartları sağlanması durumunda vergi muafiyeti ve BAĞ-KUR desteği alabilir.
- 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını aşmamış olmak
- Şahıs şirketi ve adi ortaklık kurmuş olanlar
- 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren Bağ-Kur’dan ilk defa faydalanıyor olmak
- Herhangi bir şirket açmamış olmak
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Genel olarak tek kişi tarafından kurulan, bireysel olarak kolayca hayata geçirebileceğiniz küçük ve orta ölçekli şirketler şahıs şirketi olarak adlandırılır. Şahıs şirketi, kurulumu ve sonlandırılması en kolay şirket türüdür. Vergi masrafları, muhasebe defter parası ödemelerinin düşük maaliyetlere sahip olmasından dolayı, diğer şirket türlerine göre daha çok kişi tarafından tercih edilir.
Şahıs Gerekli Belgeler Nelerdir?
Şahıs şirketi kurarken gerekli belgelerin neler olduğu da en merak edilen detaylardan biridir. Şirketi kurarken başvuru sırasında aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekir.
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- İkametgâh belgesi
- İmza beyannamesi
- Tapu fotokopisi / kira kontratı
Bu belgeler ile vergi dairesine gidilerek başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Genç girişimci desteği başvurusu nasıl yapılır?
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden bir dilekçe hazırlayarak başvuruyu yapabilirsiniz. Vergi dairesi, dilekçenizi onayladıktan sonra size ileteceği “Genç Girişimci Desteği” ‘Faydalanabilir’ belgesiyle birlikte herhangi bir SGK Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekir. Bu dilekçeyi vererek destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Genç girişimci desteği kapsamı nedir?
18-29 yaş aralığında olan gençler için güzel bir fırsat olan genç girişimcilere yönelik destekler, 3 vergilendirme dönemini ve 1 yıl SGK (4b) primlerinden muaf olmayı kapsar. Gençlerin iş hayatına atılmasını sağlayan bu destek, 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı ne kadar?
Destekten yararlanan girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf olurlar ve 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanır.
Genç girişimciler KOSGEB destek ve hibelerinden yararlanabilir mi?
Genç girişimciler KOSGEB hibe ve desteklerinden şirketlerini kurarak yararlanabilirler. KOSGEB desteğinden yararlanmak için kurum tarafından bazı eğitimler verilir. Ancak bu eğitimleri tamamlamadan önce şirket kuruluşu yapmamış olmalısınız. Şirket kurduktan sonra KOSGEB sertifikası alırsanız, genç girisimci desteğinden yararlansanız da KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanamazsınız. KOSGEB desteği için daha detaylı bilgiye web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Genç Girişimci desteklerinden limited şirket kuran girişimciler yararlanabilir mi?
Bu girişimci desteklerinden sadece gelir vergisi mükellefleri faydalanabilmektedir. Limited şirket yapısı gereği bu destekten limited şirket kuranlar faydalanamaz.
Genç girişimci desteğinden kimler yararlanamazlar?
01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan veya Anonim ve Limited Şirketi ortakları ile daha öncesinde başka bir şirkette ortaklığınız varsa bu desteklerden yararlanamazsınız.