Uluslararası ticaret işlemlerinde hesaplanan gümrük vergisi hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik. Gümrük vergisi nedir? Nasıl hesaplanır? Gümrük vergisinin muafiyeti nedir? Tüm sorularınızın cevabı yazımızda.
Gümrük Vergisi nedir?
İthalat ve ihracat işlemlerinde Türkiye gümrük sınırında uygulanan vergi uygulamasıdır. 4458 sayılı Gümrük Kanun ile ürün gruplarına göre uygulanacak vergi oranları belirlenmiştir.
Gümrük Vergisi hesaplama nasıl yapılır?
Gümrük tarifesine göre CIF Kıymet (Eşya Bedeli + Navlun (Uluslararası taşıma bedeli) + Sigorta) formülü ile hesaplanır. Gümrük vergisinin hesaplamasında 3 temel faktör dikkate alınır:
Gümrük Vergisinin sorgulaması nasıl yapılır?
“Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” üzerinden gümrük vergi sorgulama işlemi yapılabiliyor. Ticaret Bakanlığı’nın https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar adresinden Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi bağlantısına tıklayarak gümrük vergisi borcunuzu öğrenebilirsiniz.
Gümrük Vergisi nasıl ödenir?
Gümrük Vergisi ödemelerinizi belirli bankalara yapabilirsiniz. Gümrük Vergisi ödenen bankalar aşağıdaki gibi:
- T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
- Türkiye Halk Bankası A.Ş.
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
- Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
- Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
Gümrük Vergisi Muafiyeti nedir?
Yurtdışından ithal edilen ya da yurtdışına ihraç edilen bazı ürünler için gümrük vergisinin alınmamasına Gümrük Vergi Muafiyeti deniyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Gümrük Vergisinden muaf olan ürünler aşağıdaki gibi:
- Bilgi edinme veya endüstriyel ya da ticari araştırma amaçlarına yönelik, nitelikleri veya diğer teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla inceleme, analiz veya test edilmek üzere getirilen eşya
- Yurt dışından Türkiye’ye tıbbi araştırma amacıyla gönderilen biyolojik materyaller
Ülkelere göre Gümrük Vergisi oranları nedir?
1 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe giren Resmi Gazete kararına göre bireysel gümrük vergi değeri 150 Euro’yu geçmeyen eşyanın değeri üzerinden;
- Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %18
- Diğer ülkelerden gelmesi halinde %30 olarak hesaplanır.
- Kitap veya benzeri basılı yayınlar için gümrük vergisinin oranı %0’dır.
İlave Gümrük Vergisi nedir?
İthal edilen bazı ürünlerden gümrük vergisine ek olarak alınan vergiye ilave gümrük vergisi denir. İlave gümrük vergisiyle yerli üreticilerin ve iç piyasanın korunması amaçlanır. İthalat yaptığınız ürün grubuna göre Resmi Gazete kararlarını takip ederek ilave gümrük vergisiyle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
İhracatta gümrük işlemleri nasıl yapılır?
Gümrük işlemlerinin ilk adımı, gümrük beyanında bulunmanız. Türkiye’den yurtdışına ihracat yapacağınızı gümrük idaresine bildirirken gümrük beyannamesinin ihtiyacınız olacak. Gümrük beyannamesi formunda gönderici-alıcı firma bilgileri, kıymet, tarife, menşe, taşıma bilgileri, vergiler gibi bilgiler yer alıyor. Gümrük beyannamesini BİLGE sistemini (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) kullanarak elektronik ortamda vermelisiniz. Kullanıcı adı ve şifre almanız için herhangi bir gümrük müdürlüğüne başvurmanız yeterli.
Onay sürecinde Gümrük Müdürlüğü ürününüzü incelemek isteyebilir, buna “eşyanın fiziki muayenesi” deniyor. Gümrük müdürlüğü ihraç etmek istediğiniz ürünler için gümrük beyanınızı kontrol edip onayladığında ihracat yapmak için hazırsınız demektir.
fiCommerce: E-ihracat süreçlerinde büyük kolaylık
Uçtan uca e-ticaret çözüm ortağınız fiCommerce ile Avrupa’nın önde gelen pazar yerlerinde satış yapmaya zahmetsizce başlayabilirsiniz.
fiCommerce’in uzman ekibiyle kendi dilinizde iletişimde olarak e-ticaret sitenizi geliştirebilir, farklı dillerde müşteri hizmetleri desteği alabilir ve farklı ülkelerdeki pazar yeri mağazalarınızı yönetebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için E-ihracat ve global e-ticaret çözümleri sayfamızı inceleyin ve bize ulaşmak için iletişim formunu doldurun.