E-ticaret satışlarını artırmak için sosyal medya kanallarını birer satış kanalına dönüştürmek sizce de harika bir fikir değil mi? Backlinko verilerine göre 2021’de sosyal medya kullanımı bir önceki yıla oranla %13 artış gösterdi. Ortalama bir kullanıcı her gün sosyal medyada 2 saat 25 dakika harcıyor. Bu durum, neredeyse haftanın 1 gününü sosyal medyada geçirdiği anlamına geliyor. Sosyal medya kullanımının yüksek olduğu Türkiye’de e-ticaret satışları için sosyal medyanın bir kaldıraç rolü üstlendiği söylenebilir. Peki markalar daha fazla satış yapmak için sosyal medya hesaplarını nasıl yönetebilir?
1. En iyi başlama noktası, Instagram mağazası
En önemli soruyla başlayalım: Instagram’da mağazanız var mı? Facebook, ürün keşfetmek için Instagram kullanan alışveriş meraklılarının oranını %70 olarak açıkladı. Tüketicilerin markanıza kolayca ulaşmalarını, fotoğraf ve videolar üzerinden ürünlerinizi satın almalarını sağlamak için Instagram’da kullanabileceğiniz ipuçlarını bir araya getirdik.
- Pozitif bir ilk izlenim oluşturmak için biyografi alanına markanızı tanımlayan bir açıklama ile birlikte web sitenizin adresini ve iletişim bilgilerinizi mutlaka ekleyin.
- Paylaştığınız fotoğraf ve videolarda ürünlerinizi etiketleyin. Böylece takipçileriniz içeriklerinize dokunduklarında ürünle ilgili detaylı açıklamaları ve fiyat bilgisini görüp kolayca satın alma adımına geçebilir.
- Paylaştığınız hikayelerden ürünlerinize link verin. Ayrıca öne çıkan hikayeleri aktif bir şekilde kullanmak da kullanıcıların markanızı ve ürünlerinizi keşfetmesini kolaylaştırır.
- Rehberler özelliği ile en iyi gönderilerinizi kolayca bir araya getirebilirsiniz. Böylece “Kampta hayatınızı kolaylaştıracak 5 ürün” ya da “Doğa dostu arkadaşınıza alabileceğiniz en iyi 7 hediye” gibi faydalı içeriklerle kullanıcıların karar alma sürecini hızlandırabilirsiniz.
- Sizi takip etmeyen yüzlerce kişiye ulaşmanın en basit yollarından biri hashtag kullanımı. Peki kaç hashtag kullanmalısınız? Bu sorunun net bir cevabı olmasa da Hootsuite’in araştırması ortalama 10 hashtag içeren paylaşımların daha çok etkileşim aldığını gösteriyor. Çok sayıda ve ilgisiz etiketler kullanmaktan ise kaçınmalısınız.
- Sosyal kanıt stratejisini kullanın. Ürününüzle ilgili fikir ve deneyimlerini anlatan müşterilerinizin paylaşımlarına Instagram hesabınızda yer verin.
- Sosyal medyada e-ticaret trendlerini takip ederek yenilikleri deneyimleyin, markanızı güncel tutun. Örneğin Reels ve IGTV üzerinden alışveriş, canlı yayında alışveriş Instagram’ın öne çıkan yeniliklerinden bazıları. Yakın zamanda TikTok da Marketplace özelliğini duyurdu.
2. Ürün görselleri, ürünü satabilmeli
Ürünlerinizi yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videolarla en güzel şekilde göstermeniz takipçilerinizde ürünlerinizi satın alma isteği yaratabilir. Ürün fotoğraflarınızı ilgi çekici güçlü sloganlar, kullanıcıları harekete geçiren mesajlar, %30 indirim gibi çeşitli kampanya metinleriyle destekleyebilirsiniz. Profesyonel görseller hazırlamak için dijital pazarlama konusuna hakim bir tasarımcıyla çalışabilirsiniz. Bu işi kendiniz üstlenmek istiyorsanız size yardımcı olacak bazı web sitelerinden yararlanabilirsiniz: Canva, Piktochart, Stencil, BeFunky gibi web siteleri ve uygulamalar tasarım konusunda hazır şablonlar sunuyor. Bu platformlar kolay kullanımları sayesinde kullanıcıların güzel görseller hazırlamasına olanak sağlıyor.
3. Sponsorlu içerikler, bütçe ayırmanızı bekler
Sosyal medya üzerinden satış çalışmalarında Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ve YouTube gibi mecralara özel reklamlara bütçe ayırmak önemli. Bu reklamlar marka bilinirliğini artırmayı sağladığı gibi tüketicilerle bağ kurmaya da yardımcı oluyor. Farklı hedef kitlelerine, farklı reklamlar göstererek ürünlerinizi yeni kitlelere ulaştırabilirsiniz. Sponsorlu içeriklerin istatiktiklerini de dikkatlice incelemenizde de fayda var. Bir sonraki reklamlarınız için size yol gösterici olacaklar.
4. Sizin de markanıza uygun influencerlar var
Influencer marketing, özellikle Instagram ve YouTube üzerinde oldukça popüler olan pazarlama yöntemlerinden biri. Birçok marka bu çalışmalarla hem satışlarını hem de marka bilinirliklerini artırmaya çalışıyor. Burada önemli olan noktalardan bir tanesi markanıza uygun olan influencer ile işbirliği yapmaya özen göstermeniz. Örneğin organik ürünler satan bir markaysanız sağlıklı yaşam kategorisinde içerikler üreten bir influencerla iş birliği yapabilirsiniz. Hedef kitlenizin takip ettiği bu isim, çeşitli paylaşımlar ve canlı yayınlarla markanızı tanıtabilir ve yayına özel indirimler sunabilir.
5. Video içeriğin gücüne inanın
Instagram CEO’su Adam Mosseri, Instagram’ın yalnızca bir fotoğraf platformu olmadığını, özellikle videonun öne çıktığı çok yönlü bir uygulama olduğunu söylüyor. İlk çıktığında sadece 140 karakterlik metinlerin paylaşıldığı Twitter bile bugün hikayelere ve videolara yer veriyor. Business Insider, Z kuşağının %70’inin Instagram hikayelerini izlediğini söylüyor. Sosyal medyada ürünlerinizin nasıl kullanıldığını, nasıl bir ihtiyacı karşıladığını ya da tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünü videolarla göstermeye çalışın.