Trendyol üzerinden e-ihracat yapmak, işletmelerin ürünlerini uluslararası pazarlara sunmalarını sağlayan bir süreçtir. Trendyol, Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olarak, bünyesindeki satıcılarına yurtdışına satış yapma imkanı sunuyor. Trendyol’un geniş kullanıcı tabanı ve uluslararası müşteri potansiyeli sayesinde satıcılar ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabiliyor. Trendyol, sağladığı yönetim paneli ve lojistik destekleriyle ihracat süreçlerini kolaylaştırıyor. Ayrıca Trendyol’un anlaşmalı olduğu lojistik firmaları sayesinde uygun kargo ücretlerinden de faydalanabiliyorsunuz
Trendyol ile e-ihracat yapmak, ürünlerinizi uluslararası pazarlara sunmanın pratik ve etkili bir yolu. Bu süreçte, doğru hazırlık ve etkili yönetim ile başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Trendyol ile mikro ihracat kapsamında ihracat yapabilirsiniz.
Trendyol’da şu an mikro ihracata açık olan ülkeler aşağıdaki gibi. Trendyol bunlara sürekli olarak yenilerini de ekleyerek yeni pazarlara açılmanıza fırsat sunuyor.
- Azerbaycan
- Suudi Arabistan
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Katar
- Kuveyt
- Bahreyn
- Umman
Mikro İhracat nedir?
Mikro ihracat, KOBİ’ler ve e-ticaret işletmeleri için uluslararası pazarlara açılmayı kolaylaştıran pratik bir yöntemdir. Bu sayede işletmeler, ürünlerini global düzeyde daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı yakalar.
Mikro ihracat işlemleri, belirli bir ağırlık ve değer sınırı altında gerçekleştirilir. Türkiye’de bu sınır genellikle tek seferde yapılan satışın ağırlık olarak 300 kilogram ve satış fiyatı olarak 15.000 Euro’nun altında olması şeklinde belirlenmiştir.Mikro ihracat işlemlerinde %0 KDV uygulanır ve bu da işletmelere mali avantaj sağlar.
Mikro ihracat kapsamında yapılan gönderiler için daha basit ve hızlı gümrük prosedürleri uygulanır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) kullanılarak işlemler yapılır. Kargo firmaları veya lojistik hizmet sağlayıcılar aracılığıyla hızlı ve pratik bir şekilde yurt dışına gönderim yapılabilir.
Trendyol ile e-ihracatı kimler yapabilir?
Mikro ihracat yapabilmek için öncelikli olarak vergi mükellefi olmak gerekir. Bunun için de şirket kuruluşu yapılmalıdır. Şirket olarak anonim ve limited şirketi veya şahıs şirketinizin olması mikro ihracat yapabilmek için yeterlidir.
Trendyol ile e-ihracata 7 adımda başlayın
Trendyol üzerinden mikro ihracat ile ürünlerinizi yurt dışında milyonlarca müşteriyle buluşturmak için atmanız gereken 7 adımı gelin birlikte keşfedelim!
1.Trendyol e-ihracat programına katılın
Vergi mükellefi olup Trendyol’da mağazanızı açtıktan sonra Satıcı Paneli / Ürün Listesi ekranındaki “Mikro İhracata Başla” butonunu tıklayın veya Ürün Listesi / İhracat Ürünleri sayfasına giderek mikro ihracata onay verip mikro ihracata uygun ürünlerinizi açarak ürünlerinizi oluşturabilirsiniz.
2. Ürünlerinizi hazırlayın
E-ihracat için satmayı planladığınız ürünlerin listesini oluşturun. Ürün açıklamaları, fiyatlar, stok durumu ve görseller gibi bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde Trendyol’a yükleyin. Ürünlerinizi oluştururken GTİP kod (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) ve menşei bilgisinin girilmesi zorunludur.Trendyol ürünleriniz için GTİP kod ve ürün menşei bilgisi önermektedir ancak doğruluğundan emin olmak satıcının sorumluluğundadır. Ürününüze ait GTİP numarasını öğrenmek için Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı sitesinden veya Türkiye İhracatçılar Meclisi web sitesinden ilgili ürününüzün grubunu yazmanız yeterli. Örneğin “kazak” yazdığınızda gelen seçeneklerde kadın/erkek/çocuk seçip ilerleyebilirsiniz.
Hali hazırda Trendyol’da yurt içinde satış yapıyorsanız ürünlerinize GTİP numarası ve menşei bilgisi ekleyerek tek stok üzerinden satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca dilerseniz Trendyol’da “Otomatik Ürün Açılışı” seçeneğine onay vererek ürünlerinizi teker teker mikro ihracata açmanıza gerek olmadan yeni eklediğiniz veya henüz mikro ihracata açık hale getirmediğiniz ürünlerinizin günlük olarak her gece otomatik bir şekilde mikro ihracata açılmasını sağlayabilirsiniz. Trendyol’da bu özelliği kullanmak için Satıcı Paneli’nde Ürün / Ürün Listesi / İhracat Ürünleri sekmesinde “Uygun Ürünleri Otomatik Aç” butonuna tıklayarak onay vermeniz gerekir.
3. Satış faturasını oluşturun
Mikro İhracat sürecinin satış faturası süreci yurt içi satış faturasından farklı işler. Satışını yaptığınız ürüne ilişkin olarak “e-arşiv fatura” düzenlemesi yapmanız ve bu faturayı kargo operatörleriyle paylaşmanız gerekir. E-fatura veya kağıt fatura ile mikro İhracat yapılamamaktadır.
Mikro ihracat e- arşiv faturasını düzenlerken şunlara dikkat edilmesi gerekir:
- Fatura tipini istisna olarak seçilmeli ve “İstisna kodu” 301 olarak belirtilmeli.
- Faturada adres bilgileri mutlaka belirtilmelidir.
- Menşei bilgisi bulunması zorunludur.
- GTİP numarasının faturada olması zorunlu değil ancak eklenmesi tavsiye edilir.
- Fatura kdv oranı %0 KDV olarak oluşturulmalıdır.
4. Lojistik ve kargo süreçleri
Trendyol’un anlaşmalı olduğu lojistik ve kargo firmaları aracılığıyla ürünlerinizi tıpkı yurt içine gönderir gibi yurt dışına gönderebilirsiniz. Bu firmalar, ürünlerinizi yurt dışındaki müşterilere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırır.
5. Gümrük ve vergi işlemleri
Mikro ihracat kapsamında ürünlerinizi yurt dışına gönderirken, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) düzenlenmesi gereklidir. ETGB, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’nin kısaltmasıdır ve özellikle mikro ihracat kapsamında kullanılan bir gümrük belgesidir. ETGB, küçük ve orta ölçekli ihracat işlemlerinin daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlayan bir sistemdir. ETGB, genellikle kargo ve lojistik firmaları tarafından düzenlenir ve bu firmalar, ihracatçı adına gümrük işlemlerini gerçekleştirir. Bu süreçte Trendyol ve lojistik firmaları size destek sağlayacaktır.
6. Satış ve müşteri ilişkileri
Trendyol’un sağladığı yönetim paneli üzerinden gelen siparişleri takip edin ve yönetim süreçlerini gerçekleştirin. Yurtdışındaki müşterilerle iletişim kurarken hızlı ve etkili bir müşteri hizmeti sunmaya özen gösterin. İngilizce iletişim kurmak gerekli olabilir.
7. Ödeme ve tahsilat
Trendyol, uluslararası ödeme yöntemlerini destekler. Bu sayede müşterilerden kolayca ödeme alabilirsiniz. Trendyol üzerinden yaptığınız satışların ödemelerini tıpkı yurt içi satışlarında olduğu gibi düzenli olarak alabilirsiniz. Trendyol, belirli periyotlarla satıcı ödemelerini gerçekleştirir.
Mikro İhracat ile satılabilecek ürünler
Online satışlarda yasal ve operasyonel nedenlerden dolayı uluslararası taşımacılığa uygun olan ve olmayan ürünler bulunmaktadır. Bazı ürün grupları direkt satışa uygun olabiliyorken bazılarında kısıtlama ve şartlar bulunabilir.
Mikro ihracat ile yurt dışına satabileceğiniz ürünler arasında bulunanlar;
- Kadın, erkek, çocuk giyim ürünleri
- Ev tekstil ürünleri
- Tasarım ürünleri
- Mobilya ürünleri vb.
Bazı kısıtlama ve şartlara bağlı olan ürünlere ilaçlar ve altın, gümüş gibi madenler, makineler ve tekstil kumaşını örnek olarak verebiliriz. İlaç gönderimlerinde Sağlık Bakanlığı onayı olması gerekir. Altın ve gümüş gibi maden ürünlerinde işçilik bedelinin; makine parçalarında AC, DC, Watt gibi bilgilerin; tekstil ürünlerinde kumaş içeriğinin detaylı olarak belirtilmesi gerekir.
Trendyol Mikro İhracat ile alınan bir siparişin aşamaları
Trendyol’da mikro ihracat için tüm hazırlıklarınızı yaptınız ve ilk siparişinizi aldınız. Şimdi bu siparişin yolculuğunun nasıl olacağına gelin birlikte bakalım;
Siparişiniz oluşturulur: Trendyol’un mikro ihracata açık olduğu ülkelerin birindeki milyonlarca müşteriden biri ürününüz için sipariş oluşturur.
Satıcı siparişi kargolar: Satıcı tıpkı yurt içine gönderir gibi kargosunu hazırlar ve kargo firmasına teslim eder.
Kargo ihracat deposuna gelir: Siparişler uluslararası kargo partnerlerinin Türkiye’deki ihracat deposunda toplanır.
Sipariş yurt dışı deposuna gönderilir: Kargo partneri gümrük ve hava kargo işlemlerini gerçekleştirir ve siparişi yurt dışındaki deposuna gönderir. Bu süreçte satıcının yapması gereken herhangi bir şey bulunmuyor.
Sipariş müşteriye ulaştırılır: Kargo partneri siparişini yurt dışındaki dağıtım ağıyla müşteriye ulaştırır.
E-İhracatı neden Trendyol üzerinden yapmayı tercih etmelisiniz?
E-ihracat yapmak için ihracat yapmak istenilen ülkelerin pazarları, yasal prosedürleri, ihracat sonrası satış süreçleri gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Trendyol sizin için tüm bu süreçleri yöneterek ürünlerinizi kolayca yurt dışına satmanızı sağlıyor.
Trendyol, sizin yerinize uluslararası pazarlara aşağıdaki konularda hazırlık yapar:
- Uluslararası pazar araştırması yapar ve uygun platform seçer.
- Uluslararası pazarlara uygun ürünleri araştırır ve ürünlere dair gerekli bilgileri sağlar.
- İlgili ülkelerdeki ihracat mevzuatları ve kısıtlamalara uygun ürün gruplarını belirler.
- İlgili ülkelerde fiyatlandırma dinamiklerini takip eder ve rekabetçi ürün fiyatlarını belirler.
- İlgili ülkelerdeki müşteri davranışına uygun pazarlama ve promosyon kampanlarını belirler.
Trendyol, sizin yerinize ülkelerde geçerli aşağıdaki yasal dokümanları planlar:
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
- İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu)
- Yurt dışı için Türkçe Faturayla Tutarlı İngilizce Ticari Fatura
- Konşimento (Taşıma Senedi)
Trendyol ihracatta satış sonrası aşağıdaki süreçleri yönetir:
- Gümrük süreçleri ve masrafları
- Kargo operatörü entegrasyonu
- Uluslararası lojistik şirketi bulma, anlaşma ve rekabetçi fiyatlar edinme
- İptal, iade ve teslim edilemeyen ürünlerin yurt dışındaki süreci
fiCommerce olarak e-ticaret yönetimimizle işletmelerin Trendyol ve diğer pazaryerlerindeki entegrasyonlarını yaparak, yurt içi ve yurt dışı operasyonlarını fulfillment hizmetimizle birlikte yönetiyoruz. Siz de bu ve diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.