Bilgi iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi, internet üzerinden alışverişin yaygınlaşması ile işletmelerin mevcutta olan fiziki mağazalarını online’a taşımasına, girişimcilerin direkt olarak sadece online mağaza açarak e-ticarete başlamasına katkı sağladı. Tüm bunlar lojistik süreçlerinin elektronik ortama taşınmasının, geleneksel lojistik yöntemlerin yerini hızlı ve kontrol edilebilir e-lojistik hizmetlerinin gelişiminin önünü açtı.
E-lojistik nedir?
İşletmeler ürünlerini doğru yerde, doğru müşteriye, en az maliyetle en kısa zamanda ulaştırmayı isterler. Bu da ancak teknoloji ile mümkün olabiliyor. Günümüzde işletmelerin sürdürülebilir rekabet için operasyonel süreçlerinde teknolojiyi kullanarak lojistik süreçlerini planlamaları ve geliştirmeleri gerekir. Tam da burada e-lojistik hizmetleri devreye giriyor.
E-lojistiği; teknoloji ve internet alt yapısını kullanarak ve buna öğrenme sistemlerini ekleyerek, tedarik yönetimi, stok yönetimi, satış/dağıtım yönetimi, depolama yönetimi, nakliye araç yönetimi gibi ürün, hizmetler ve personel entegrasyonlarını sağlayan sistem olarak tanımlayabiliriz.
E-lojistik hangi hizmetleri kapsar?
E-ticaret yapan her bir işletmenin e-lojistik süreçlerini kendi bünyesi altında oluşturması, işletme için hem zamansal hem de maddi kayıp demek oluyor.
E-lojistik hizmetleri, hizmet verdikleri işletmeler için satın alma, talep tahmininde bulunma, stok yönetiminde ve tahmininde bulunma, sipariş süreci, depolama, paketleme, yükleme, taşıma, dağıtma, müşteri hizmetleri ve iade süreçlerini yönetirler.
E-lojistik kapsamında verilen hizmetler temelde geleneksel lojistik hizmetlerinden çok farklı değildir. E-lojistik hizmetini öne çıkaran en önemli özelliği, tüm bu kapsamlı sürecin bilişim teknoloji alt tabanlı olmasıdır.
E-lojistik sürecinde işletmelere verilen hizmetleri sıralayacak olursak;
- İşletmelerden ürünler alınır, otomatik olarak paketlenir, elleçlenir, etiketlenirler.
- Uluslararası gönderim var ise gümrük işlemlerinde de sevkiyatlar internet tabanlı hizmetlerle çözülür.
- Dağıtıma çıkan araçlar uydu sistemiyle takip edilir.
- Depolama işleminde otomasyon sistemleri kullanılır.
- Siparişler en kısa sürede eksiksiz bir şekilde ambalajlanır, paketlenir, doğru adrese teslim edilir.
İşletmeler için e-lojistiğin en önemli 10 avantajı
Teknolojik alt yapı ile oluşturulan e- lojistik sistemleri lojistik süreci boyunca minimum hata, en kısa süre ve düşük maliyetle ürünleri müşterilere ulaştırmayı amaçlar.
Bu bağlamda e-lojistiğin en önemli avantajlarından bahsedecek olursak;
- Stok yönetiminde sürdürülebilirlik ve karşılanabilirlik ilkesini esas alarak fazla veya eksik stok durumunun önüne geçer.
- Ölçeklenebilirlik sayesinde değişen durumlara hızlıca adapte olur ve büyümenize eş zamanlı olarak eşlik eder.
- Hızlı ve güvenli teslimat ilkesiyle hızlı teslimatın önemi derecesinde güvenli teslimatı da önemser.
- Yaşanabilecek herhangi bir probleme karşı çözüm odaklıdır ve daima alternatif çözümler sunar.
- Teknolojik altyapısı sayesinde birimler arasında kesintisiz ve doğru iletişim sağlar.
- İşletmeler müşterilerinin ihtiyaçlarını gözlemleyebilmek için daha çok zamana sahip olur.
- İşletmeler, müşterilerin farklı beklentilerini anlayarak hem yerel hem de küresel pazarda ürün çeşitliliğini artırma imkanı bulur.
- Ürünleri e-lojistik hizmeti kapsamında depolandığından işletmeler depolama maliyetinden kurtulur.
- Müşteri hizmetleri sağlıklı bir şekilde ilerlediği için müşteri memnuniyeti sağlanır ve müşterilerin işletmeden yeniden alışveriş yapma ihtimali artar.
- İade süreçleri de sistem tarafından otomatize edildiğinden, ürünlerin depoya ulaşması, müşteriye ücret iadesi gibi süreçlerde sorun yaşanmaz.
Bu içeriğimizde e-lojistiğin, e-ticaretin büyümesiyle birlikte ortaya çıkan ve e-ticaret işletmeleri için ürünlerin dağıtımını, envanter yönetimini ve sipariş işlemlerini optimize etmeyi amaçlayan bir dizi lojistik sürecini içeren bilişim teknolojileriyle desteklenen bir alanı ifade ettiğinden bahsettik. E-lojistik, elektronik ticaret işletmeleri için birçok avantaj sunar ancak işletmelerin bu avantajlardan tam olarak yararlanabilmesi için uygun teknoloji ve süreçlerle entegre olmaları gerekir. Bu entegreler ve e-lojistik süreçlerini profesyonelce yapan e-lojistik hizmet sağlayıcı firmalardan hizmet alınması gerekir.
İlgili içerikler: