Hayalini gerçeğe dönüştürmüş her girişimcinin hedeflerinden biri globalleşmektir. Kurduğunuz şirketin, yarattığınız markanın farklı ülkelerde, farklı kültürlere tanıtılması globalleşme sürecinin her adımındadır. Bir markanın bilinirliği, o markaya yönelik algıyı şekillendiren bir kavramdır. Markanızın bilinirliği arttıkça hedef kitleniz genişler, birden çok pazarda konumlanabileceğiniz stratejiler üzerine yoğunlaşırsınız. İnternetten satış yapmak farklı pazarlara ulaşılabilirlik için sunduğu birçok avantaj sayesinde globalleşme süreçlerinize hız katar. Bu hıza yetişmek için uzman partnerlerle ve danışmanlarla çalışmak karşınıza çıkabilecek birçok zorluğu kolaylaştırır. Bu yazımızda satış kanallarınızı tek yerden takip etmenizi sağlayan pazaryeri entegratörlerinin e-ihracat süreçlerinize katkısından bahsedeceğiz.
- E-İhracat Entegratörleriyle Ürün Yönetimi
Kendi ülkenizde satış yaparken ürünlerinizi birden fazla online satış kanalına açmak birçok fırsat yaratır. Tabii, bu kanalları tek tek takip etmek hem verimsiz hem de birçok hataya açık bir sürece sebep olur. Markanız büyüdükçe müşteri taleplerinizle beraber sizin de pazardaki ihtiyaçlarınız değişiklik gösterebilir. İhracatın her geçen gün önem kazandığı ülkemizde büyümek için global pazarlara açılmak iyi bir alternatif olabilir.
Elbette globalleşmeye başlayan her satıcının e-ihracatta ortak süreci birden fazla kanalda satış yapmaktır. Örneğin; diline ve kültürüne hakim olduğunuz bir piyasada tutunmak için ihtiyaçları ve talepleri anlamak işin büyük bir kısmını kapsar ancak yabancı pazarlarda hem bunları hem de ürün adı ve içeriklerinin çevirileri, kur farkları gibi daha öncesinde karşılaşmadığınız süreçleri deneyimlersiniz. E-ihracat entegratörleri ürün yönetiminde size çeşitli kolaylıklar sunuyor. Bunların neler olduğuna adım adım beraber göz atalım.
1.a) Farklı Satış Kanallarından Satış Yapmak
E-ihracata bir ülkenin bir pazaryerinden başlayıp, onlarca ülkede onlarca pazaryerinde ve web sitenizden satış yapmaya kadar işinizi büyütebilirsiniz. Sadece Amerika’dan alışverişe olanak sağlayan bir web sitesiyle başladığınız sürecinizi, Asya kıtasına da götürebilirsiniz. E-ihracat entegratörleri pazaryerleri ve web siteleriyle kurduğu bağlantılar sayesinde sizi eklediğiniz kanalda satışa başlatır. Hangi pazaryerinde hangi ürünleri listeleyeceğinizi belirledikten sonra e-ihracat entegratörleri aracılığıyla bu ürünlerin toplu şekilde yüklenmesi, ürün yönetiminde sürecin başıdır. Bu adımda her pazaryerinin kendine ait talepleri olur ve gerekli bilgi girişlerini yaparak satışa başlayabilirsiniz.
Eğer ürünleriniz yüklenirken herhangi bir sebepten hata alırsanız bunun sebebini ve yapmanız gerekenleri de entegratörden görebilirsiniz. Bir kanalı satış eklemek istediğiniz gibi satışa kapatmak da isteyebilirsiniz. Avrupa’daki iki pazaryerinde satış yapıyorsunuz diyelim, birinde satışlarınız daha canlıysa stoku verimli yönetebilmek adına bu kanalı geçici süreliğine pasife alabilirsiniz. Aynı şekilde stok yönetimi adına belirli ürünleri belirli kanallarda satışa açıp bazılarını kapatabilirsiniz. Buna yönelik ürün listeleri oluşturmak ve hangi kanalda ne kadar ürününüz olduğunu takip etmek e-ihracat entegratörlerinin önemli faydalarındandır. Bir diğer konu, satış yapmaktan vazgeçtiğiniz bir kanalı, tamamen kapatmak istediğinizde bir mağazanızı yine entegratör üzerinden silerek yönetebilirsiniz.
1.b) Yazılı Ürün İçeriklerinin Farklı Dillere Çevirilmesi ve Kur Farkları
Globalleşmenin önündeki en önemli bariyerlerden biri şüphesiz ki dildir. Yüksek çeviri ücretleri, doğru hizmetlerin sunulmaması sebebiyle birçok marka yabancı piyasalardaki serüveninde ya başarısız oldu ya da fazlasıyla zorlandı. Teknolojinin gelişmesiyle artan imkanlar artık bu konuyu da basit bir düzeye getirdi. Online ticarette farklı pazarlara açılabilmek için dil konusu eskisi gibi büyük bir engel değil. E-ihracat entegratörleri kendi içerisinde sunduğu bazı ek hizmetlerle ürünlerinize ait içerikleri satış yaptığınız pazarın diline göre çevirebiliyor.
Her ne kadar İngilizce global bir dil olsa da, bazı pazaryerleri ilgili ülke dilinde ürün listeleme ve yerel dilde müşteri hizmetleri sağlamanızı zorunlu kılar. Ürün listelemede; ürün adı, açıklaması, varyant bilgileri, ürün özellikleri, ürün kategorisi gibi birçok alanda ilgili ülke dilini kullanmanız gerekecektir. E-ihracat entegratörlerinin çeviri hizmetleri size bu konuda da avantaj sağlıyor.
Pazarları birbirinden farklı kılan bir diğer önemli ve güçlü faktör de para birimi. Avro ile satış yapabileceğiniz, dolar kuru üzerinden kazanç elde edebileceğiniz kanalları tek tek güncellemek işinizi zorlaştırır. Bu noktada e-ihracat entegratörleri içerisindeki kur dönüştürücü özelliklerle kazancınızı en verimli şekilde takip etmenizi sağlar. Buna ek olarak bazı entegratörler nereden, ne kadar alacağınız olduğunu takip edebilecek özellikler sunar. Çünkü her pazaryerleri satıcıya farklı zaman aralıklarında ödeme yapar. E-ihracat entegratörleriyle mutabakatlarınızı kur farklarına rağmen oldukça verimli şekilde yapabilirsiniz.
1.c) Fiyat Kuralları Oluşturmak (Yeniden Fiyatlandırma)
Fırsatlarla dolu e-ihracat dünyasında müşterilere de fırsatlar sunabilmek için satıcılar yoğun bir rekabet halindedir. Buybox kazanmak, hediye ürün göndermek, kampanyalar vb aktivitelerle bu rekabete ayak uydurmanız ve öne çıkmanız gerekir. Rakipleriniz karşısında fiyatlarınızın çok yüksek kalması olası satışları kaybetmenize sebep olur. Bunun önüne geçebilmek için, e-ihracat entegratörlerinden satış kanalı ve kur bazında bazı fiyatlama kuralları oluşturabilirsiniz.
Farz edelim bir satış kanalında rakibiniz ürünü 0,5 sent düşürdü, entegratörünüzden bu kanaldaki fiyat güncellemesine göre siz de 0,6 sent düşür kuralı ayarladıysanız otomatik olarak bu güncelleme gidecektir. Sadece rakip takibi ve fiyat otomasyonu değil, kurlar arasında da yeniden fiyatlandırma kuralları koyabilirsiniz. Avro olarak sonunu 0,49 şeklinde listelediğiniz aynı ürün Polonya zlotisiyle 0,99 olarak yukarı yuvarlanacaktır.
2. E-İhracat Entegratörleriyle Siparişlerinizin Yönetimi
Birden çok satış kanalını aktif ettik, ürünlerimizi yükledik ve ürünlerle ilgili adımlarımızı tamamladık. Şimdiki adım siparişlerin gelmesi ve onları takip etmek. Sipariş geldi mi diye tüm satış kanallarını tek tek kontrol etmek oldukça vakit kaybı yaratacaktır. Yerel pazarda birden fazla kanaldan satış yapan markalar entegratörleri bunun için kullanır, e-ihracatta da aynı avantajlar sunulur. Hangi kanaldan, ne kadar sipariş geldiği ve bu siparişlerin statülerini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Satış kanallarına ait sipariş verilerini derleyen e-ihracat entegratörleri size istatistiksel bilgiler de verir. Mağazalarınızın performansını, toplam sipariş hacminizi aylık-haftalık vb. zaman dilimlerine göre grafikler halinde inceleyebilirsiniz.
2.a) Siparişlerin Gönderimi ve Sipariş Statüleri
E-ihracat entegratörleri satış kanallarınızdan gelen siparişleri tek havuzda topladığı gibi hangi kanaldan ve ülkeden gelen siparişin nasıl gönderileceğini ayarlamanızı sağlar. Bunun yanında dağıtım şirketinin seçilmesi ve gönderilerinize ait takip kodunun satış kanalına aktarılıp hem sizin hem de müşterinizin takip etmesini kolaylaştırır. Ürünlerinizi yüklerken kategori eşleştirdiğiniz gibi kargo eşleştirmesini de yapabilirsiniz. Ancak burada eşleştirme ürün bazlı değil, sipariş bölgesi ve satış kanalı bazında olabilir. Nasıl ki ürün bazında pazaryerleri kendine has bazı gereklilikler isteyebiliyorsa aynısı kargo süreçleri için de geçerli olabiliyor. Sipariş statüsünün pazaryerinde doğru güncellenebilmesi için o dağıtım firması ve pazaryerinin entegre olması gerekir. Kendi sitenizdeki sipariş statülerinin doğru beslenmesi fulfillment partnerinizle sitenizin doğrudan entegre edilmesiyle uygulanır.
Yurtdışında satışa başlamadan önce dağıtım firmalarını detaylı araştırmanızı öneririz. Yerel dağıtımda her firmanın bölge bazında performansları değişebildiği gibi yurtdışında da bu durum aynıdır. Örneğin; Almanya’da çok hızlı olan DHL, İtalya’da yavaş kalabilir ve Polonya’da aynı performansla daha uyguna hizmet veren DPD, Romanya için istenilen performansı vermeyebilir.
2.b) İadeler ve İptaller
Online alışverişte iade ve iptal edilen siparişler de önemli bir paya sahiptir. Bazen satıcının yeterli stoku olmadığında bazen de müşterinin kendi cayma hakkını kullanmasıyla bir sipariş iptal edilebilir. Müşterinizin iptal ettiği durumda e-ihracat entegratörleri satış kanallarınızdan gelen iptali size bildirir. Entegratörünüz ile 3. Parti Lojistik servis sağlayıcınız bağlantı halindeyse, bu statü zamanında giderse sipariş hiç çıkmadan stokta kalır.
İadeler ise yönetimi biraz daha takip gerektiren siparişlerdir. İadeler için depo operasyonlarında verimlilik kazanmak hakkında paylaştığımız içeriği buradan inceleyebilirsiniz. Burada e-ihracat entegratörlerinin size sağladığı fayda, iade sebeplerinize yönelik istatistiksel veriler, iade oranlarınız, hangi kanallardan hangi ürünlerde/ürün gruplarında daha fazla iade alıyorsunuz gibi verileri tek panelde toplamasıdır.
3. Operasyon Yönetimi
Buraya kadar bahsettiklerimiz aslında operasyonun temel adımlarının çoğunu ele alıyor. E-ihracatta başlı başına bir girişim ve iyi bir operasyon yönetimi gerekiyor. E-ihracat entegratörleri sizi takibi zor, manuel yükü fazla olabilen ve verimliliği düşürecek birçok operasyonel yükten kurtarıyor.
Yine siparişe ait önemli bir detay da faturalandırma adımıdır. Bazı ülkeler de zorunlu olan fatura gönderimleri için de bazı entegratörler farklı fatura firmaları ile entegre olabiliyor.
3.a) Destek
Hemen hepsi bulut tabanlı (web servisleri üzerinden ve indirme gerektirmeden) çalışan bu uygulamaların zaman zaman kendi içinde aksaklıkları olabiliyor. Satış kanalınızdan siparişin akmaması veya statünün güncellenmemesi, her bilgiyi doğru ve yeterli girmenize rağmen ürünlerde hata almanız benzeri konularla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda kendilerinden konuyla ilgili destek isteyebilirsiniz.
Destek alanı sadece kendi servisleri için değil, sizler için de olabilir. Bazı entegratörler pazaryeri desteği de sağlayabilir, bunun kapsamı bizzat pazaryerini ilgilendiren konulardan hariçtir. Örneğin ayakkabı satıyorsunuz, İtalya’da hangi pazaryerleri hedefinize uygun olur veya mağazanızın açılışı için eksikleriniz varsa neler yapmanız gerektiği benzeri yönlendirmeler yapabilirler. Bazılarının içerisinde pazarlama araçları daha geniş ele alınmıştır. Ürün adınıza ekleyebileceğiniz anahtar kelimeler, açıklamanıza neler yazarsanız aramalarda öne çıkarsınız veya sosyal medya hesaplarınızı da entegratöre entegre etmeniz gibi hizmetler sunabilirler.
fiCommerce ve ChannelEngine E-İhracat Süreçlerinizde Yanınızda!
Hikayesine Hollanda’da başlamış ve global çapta pazaryeri ve webshop entegrasyonu için önemli bir yer edinmiş olan partnerimiz ChannelEngine ile e-ihracat süreçlerinizi uçtan uca yönetiyoruz. ChannelEngine’in hızlı ve çözüm odaklı ekibi, satışa başladığınız pazaryerindeki operasyonel süreçlerinize kolaylıkla başlamanızı sağlıyor. Her pazaryerinin kendine ait süreçleri ve sistemi var, ChannelEngine sektördeki tecrübesiyle pazaryeri gereksinimlerine uygun ürün listelemeleri yapmanızı sağlıyor. Yine kolay kullanılan paneliyle doğru kategorilere ürünlerinizi gönderebiliyorsunuz. Sipariş statülerinin takibi, iadelerinizin durumu ve depo yönetim sisteminizle kolaylıkla entegre olabilen yapısı ile ChannelEngine müşterilerinizin deneyimine yönelik tüm noktaları akıcı hale getiriyor. Online satış için bu konu oldukça önemlidir.
Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin ve avantajların çoğuna sahip olan ChannelEngine, e-ihracata başlarken işinizi rahatça yönetebilmenizi sağlıyor. Siz de fiCommerce ve ChannelEngine partnerliğinin uçtan uca entegre e-ihracat servisleriyle ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz!