Almanya'ya e-ihracat nasıl yapılır?

Almanya’ya e-ihracat nasıl yapılır?

Almanya’ya e-ihracat günden güne popülerlik kazanan bir e-ticaret gündemi olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de e-ticaret sitesi olan ve pazar yerlerinde satış yapan birçok girişimci döviz kazanmak için Almanya piyasasını hedef kitlesine dahil ediyor. Almanya’ya e-ihracat yapmak için bilmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik.

Almanya’da e-ticaret kullanımı

Almanya’da internetten satış yapmayı düşünüyorsanız oradaki tüketicilerin alışkanlıklarını bilmenizde fayda var. PPRO 2021 raporunun sonuçlarına göre Alman tüketiciler hakkında biraz bilgi edinmeye ne dersiniz?

  • Almanya’da e-ticaret hacminin 2021 yılında 123 milyar USD’ye ulaştığı belirtiliyor.
  • E-ihracat Almanya’da e-ticaretin %14’ünü oluşturuyor. Kullanıcıların %37’sinin deneyimlediği e-ihracat 16 milyar USD piyasa hacmi ile dikkat çekiyor.
  • Kullanıcıların en çok satın aldığı e-ihracat kategorileri arasında havayolu ve otel, elektrik elektronik, sağlık ve güzellik, oyuncak ve hobi, ev eşyaları ve mobilya yer alıyor.
  • Almanya’daki tüketiciler online alışverişlerinin hızlı bir şekilde kendilerine ulaşmasını bekliyor ve kullanıcıların %10’u aynı gün teslimat seçeneğini tercih ediyor.
  • Alman tüketicilerin “şimdi al, sonra öde” yöntemine ilgi gösterdiği görülüyor. Ürün iadesi konusunda endişe duymadıkları ve aldıkları kıyafetlerin %32’sini geri gönderdikleri biliniyor.
  • Almanya’da canlı alışverişe (live commerce) dahil olma oranı günden güne artıyor. 2021’de yapılan bir ankete göre canlı alışveriş etkinliğinde ürün satın alacağını belirten Alman tüketici oranı %51’ken Avrupa ortalaması %38’de seyrediyor.

Almanya’daki online alışveriş siteleri

Almanya internet alışverişi alanında son derece gelişmiş bir piyasaya sahip ve dolayısıyla ülkede birçok farklı pazar yeri aktif şekilde hizmet veriyor. Amazon e-ihracat için en güçlü platformlardan biri olarak dikkat çekse de alternatif seçenekler de bulunuyor. Almanya’da Amazon’dan satış yapmak isteyen birçok marka diğer pazar yerlerinde de mağazalarıyla yer alıyor. Almanya’daki en popüler alışveriş siteleri arasında Amazon, eBay, Otto, Lidl ve Zalando ilk sıralarda yer alıyor. Zalando, hazır giyim ve moda alanında Avrupa’da en çok öne çıkan pazar yeri olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen ürünler

Trading Economics verileri, 2021 yılında Almanya’ya Türkiye’den yaklaşık 22 milyar dolar değerinde ihracat yapıldığını gösteriyor. Almanya’ya en çok ihraç edilen ürünler arasında ilk 5 kategori hangisi mi?

  1. Makine, nükleer reaktör, kazanlar
  2. Demiryolu, tramvay dışındaki araçlar
  3. El işi giyim ürünleri
  4. Hazır giyim ürünleri
  5. Elektrik, elektronik ekipmanları

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen ürün listesinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya’ya e-ihracat operasyonları

Yurt dışına e-ticaret ilgi çekici avantajlar barındırıyor ancak hedef pazara yönelik site yönetimi, lojistik, stok yönetimi, depo yönetimi, müşteri destek hizmeti gibi konuların profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. E-ihracata başlarken uçtan uca e-ticaret hizmetleri sunan profesyonel bir firmayla anlaşmanız başarılı olma şansınızı ciddi oranda artıracaktır.

E-ihracat yapmak için izleyebileceğiniz 2 farklı yöntem bulunuyor. Amazon ve eBay gibi global pazar yerlerinde Türkiye’den Almanya’ya ürün göndererek satış yapabilirsiniz. Diğer taraftan Zalando ve Otto gibi bölgenin güçlü pazar yerleri Almanya’da stok bulundurmanızı istiyor. Stoklarınızı Türkiye’den, Almanya’daki depolara göndermeniz ve oradaki lokal fulfillment altyapısı üzerinden operasyonu yönetmeniz gerekiyor. 

Almanya’daki müşterilerinizin sadakatini kazanmak için onlara en hızlı şekilde ulaşmalısınız. E-ticaret sitenizde Almanca diline mutlaka yer vermeli ve Almanya’daki pazar yerlerinde mağazanızı açmalısınız. Farklı kanallardan gelen tüm siparişleri en hızlı şekilde karşılamanız da son derece önem taşıyor.

Müşteri ilişkileri yönetimi ise bir diğer önemli konu diyebiliriz. Müşterilerinizden gelecek soru ve yorumlara onların dilinde hızlı dönüşler yapmalısınız. Dil bariyerine takılmadan bütün müşterilerinize onların işini kolaylaştıracak çözümler sunmalısınız.

fiCommerce olarak sizin için e-ihracat çözümleri sunuyoruz. Markanızı Almanya’daki tüketicilerle buluşturan profesyonel ekibimiz sizinle Türkçe iletişim kuruyor. Almanya’daki operasyonlarınız için Avrupa’daki depolardan çok güçlü lojistik altyapısı sunuyor, markanızı tek platformdan birçok farklı online satış kanalına entegre ediyoruz. Dilediğiniz takdirde Shopify ve Magento altyapısı kullanarak Almanya’daki satış faaliyetlerinize uygun bir e-ticaret sitesi tasarlıyor ve geliştiriyoruz.

Önerilen Gönderiler